Станції для годівлі поросних свиноматок Compident дозволяють поєднувати несумісне!

Утримання поросних свиноматок у великих групах виявилось оптимальним як з точки зору забезпечення безстресового утримання свиноматок, так і з погляду підвищення їх продуктивності, і, як наслідок, отримало широке розповсюдження по всьому світу. Такі несумісні на перший погляд групове утримання та індивідуальну годівлю вдалося поєднати саме завдяки використанню кормових станцій Compident.

Яскравим тому прикладом є племрепродуктор на 2300 свиноматок з батьківським поголів’ям F1 селекції DanBred у Липецькій області Росії — ТОВ «Отрада Ген».

Перш ніж розпочати реконструкцію племферми, її директор та один з власників, француз Патрік Гоффманн, багато подорожував, вивчав міжнародний досвід розвитку галузі, знайомився з досягненнями як великих корпорацій США, так і датських ферм, а також багатьох інших свиногосподарств.

За ствердженнями датських фермерів, господарства яких відвідав П. Гоффманн, утримання свиноматок великими групами сприятливо впливає на їх здоров‘я. На 10-15% збільшуються строки використання цінних тварин, що підтверджує практика багатьох підприємств ЄС. До того ж станції Compident гарантують свиноматкам відсутність стреса при поїданні індивідуальної порції корма, оптимального за складом. Працюють станції під управлінням комп‘ютера. А на сучасній фермі це річ незамінна.

З січня минулого року групове утримання поросних свиноматок стало одним з найважливіших нормативів ЄС. Саме на них з самого початку орієнтувались власники племрепродуктора ТОВ «Отрада Ген», вирішивши дотримуватись навіть тих європейських приписів з ведення галузі, виконання яких в Росії не вимагається.

— На жаль, інтенсивні технології змусили багатьох забути про те, що свиня, перш за все, — жива істота, а не промислова сировина, — зауважує Патрік. — Щоправда, сьогодні західні спеціалісти все більше пересвідчуються в тому, що гуманність по відношенню до тварин — це не тільки шляхетно, а ще й прибутково. Австрійська ж технологія, у свою чергу, забезпечує комфортне утримання свиноматок, сприяючи тим самим реалізації їх потенціалу. На племінних репродукторах переваги станцій Compident особливо відчутні. На мій погляд, якщо добре ставитися до свиней, то й вони відповідатимуть тобі тим самим.

— Станції Compident достатньо популярні у мене на батьківщині, — розповідає данець, спадковий свинар Кім Крістенсен, а тепер уже і керуючий племфермою ТОВ «Отрада Ген». — Працюючи з ними в Данії, я на власному досвіді переконався, що ці станції дозволяють успішно поєднувати індивідуальну годівлю поросних свиноматок і утримання їх великими групами. Кожна тварина ідентифікується на вході до станції за спеціальним чипом і отримує раціон за своєю кормовою кривою. До того ж із врахуванням будь-якого дня поросності.

За словами Кіма, тим, хто займається розведенням свиней серйозно та творчо, інтелектуальне обладнання фірми Schauer дає масу переваг, дозволяє відбирати найкращих тварин і суворо контролює отримані результати. Крістенсен зауважує також, що на фермах, які використовують станції Compident, поросята народжуються крупнішими та одноріднішими, свиноматки швидше відновлюються після опоросів, які зазвичай проходять без ускладнень. Адже тварини під час поросності багато рухаються.

Як стверджує керуючий, обладнання фірми Schauer дуже компактне. Станції Compident вписуються у будь-який простір, а за рахунок утримання поросних свиноматок великими групами можна зекономити 10-15% виробничої площі.

— Головне, — підкреслює Кім, — вміти використовувати ті можливості, які у нас є. Для цього усі працівники цеха проходять навчання.

— Вчаться не тільки люди, але і тварини, — підтверджує менеджер цієї ж племферми Ліна Дробаха. — Тварини переходять в цех для поросних свиноматок, у якому недалеко від входу встановлені три станції для тренінга свиноматок Compident 7 Junior, після першої реєстрації охоти. За всіма правилама на тренінг свинок у середньому відводиться один місяць. Та більша частина йоркширок проходить в станцію для отримання корма вже після кількох днів післяпочатку навчання. Для цього їм достатньо почути, як двері станції відчиняються. (Сама Ліна з України, з Кімом познайомилась в Данії, де кілька років пропрацювала на фермі за контрактом.)

Ще одна особливість цеху для поросних свиноматок — оригінальні станки для кнурів, оснащені приймальною антеною. По обидва боки станка — бокси свиноматок, в кожному з них утримують по 110 голів. Якщо свиноматка наближується до кнура, на центральний комп‘ютер відразу ж надходить тривожний сигнал, і при наступній годівлі тварину або маркують фарбою, або через спеціальний шлюз направляють до проходу. Причиною «неадекватної» поведінки свиноматки частіше всього стає мікроаборт. Електронна система дозволяє оперативно виявити і повернути непродуктивних тварин до цеху запліднення, щоб зекономити корма.

Більш ніж 30-річний досвід компанії Schauer у розробці станцій для годівлі вивів цей продукт до лідерів на ринку в галузі подібних технологій. Відгуки практиків, які працюють зі станціями для годівлі Compident, дозволили виділити їх основні переваги, які будуть корисними при виборі правильної технології для утримання супоросних свиноматок.

1. Індивідуальна кашоподібна годівля завдяки точній ідентифікації тварин з допомогою транспондерів TIRIS.
  2. Надійна в експлуатації станція міцної конструкції для спокійного та безстресового виробничого процесу — сама станція, а також комп‘ютерне управління виробляються на заводі компанії Schauer, що гарантує клієнтам наявність будь-яких запчастин протягом всього періоду експлуатації.
  3. Відсутність стресу перед вхідними дверцятами, кожна тварина може в будь-який час увійти до станції.
  4. Пряма крізна станція з вхідними дверцятами під управлінням дозволяє свиноматці у будь-який час залишити станцію, чим значно підвищує рівень безпеки для тварини всередині неї.
  5. Поворотна годівниця — подача годівниці до станції тільки за наявності у тварини права на годівлю. Відсутність годівниці у станції і одночасне відкриття вхідних і вихідних дверцят станції не дає можливості свиноматці займати її, підбираючи залишки корму.
  6. Автоматичний відбір тварин з групи, автоматичне розпізнавання охоти, маркування тварин та інші додаткові функції полегшують менеджмент стада.
  7. Оптимальне комп‘ютеризоване управління процесом годівлі. Щоденна актуалізація даних о споживанні корму, можливість коректування стратегії годівлі (кривих годівлі) у будь-який час. Зручний огляд протоколів, графіків, відомості тривожних сигналів.
  8. Кращий асортимент продуктів, ідеальні варіанти продуктів для будь-яких потреб — для стабільних і динамічних груп свиноматок і для навчання тварин.
  9. Можливість використання як в нових, так і у вже існуючих приміщеннях ферм з утриманням тварин на соломі, частково щілинній і перфорованій підлозі.
  10. Найвищий рівень продуктивності — можливість годівлі до 80* свиноматок на одну станцію до 16 годин у день.

* у великих динамічних групах свиноматок при використанні декількох станцій в одній групі

Представництво Шауер Агротронік ГмбХ в Україні
вул. Зої Космoдем'янської, 17