Практичні поради по здешевленню комбікормів

Рентабельне виробництво продуктів тваринництва і птахівництва передбачає найбільш повне використання генетичних ресурсів продуктивності тварин і птиці, які під впливом селекції постійно підвищуються. Висока конверсія кормів на передових тваринницьких та птахівничих підприємствах пояснюється, насамперед, нормуванням поживних речовин за допомогою годування повноцінними комбікормами, БМВД, преміксами, оптимальним використанням біологічно активних речовин

Про те, які можна застосувати способи економії в годівлі без істотних втрат, поділилися фахівці заводу з виробництва преміксів NOVACORE: Наталя Галинська — керівник відділу розрахунку рецептів та Наталія Гіпс — заступник комерційного директора.

Збалансоване харчування тварин і птиці дозволяє збільшити їх продуктивність приблизно на 10% в порівнянні з використанням незбалансованих раціонів. Тому економити на цьому не має сенсу, результат може виявитися протилежним.

• Перш за все потрібно аналізувати ситуацію на ринку. Таку статтю витрат як годівля можна здешевити за рахунок вартості сировинних компонентів з урахуванням ринкової ситуації.
  • При вимушеній зміні поживності комбікорму для зниження його вартості надають перевагу зниженню енергетичного рівня, підтримуючи співвідношення амінокислот до енергії, ніж зниженню уведення амінокислот без зміни енергетичного рівня. Також існують рецепти, в яких можна знизити поживність за рахунок використання більш дешевих кормів. Наприклад, висівки пшеничні — містять мало каротину, але багаті вітамінами групи В, а також багатшими, у порівнянні з іншими злаками, за протеїном, оскільки містять всі незамінні амінокислоти ... (Це стосується рецепту, який використовується для молодки несучки, 9-16 тижнів).
  • Для великих комбікормових заводів, з можливістю тривалого зберігання сої, існує такий спосіб економії, як установка соєвого екструдера. Годування тварин екструдованими кормами дає можливість скоротити строки відгодівлі і зменшити витрати на харчування тварин і птиці. Влітку вартість сої, а відповідно соєвої макухи — максимально висока, тому в цей період має сенс використовувати раніше набутий продукт за привабливішою ціною.
  • При аналізі та врахуванні ринкової ситуації, вартість одиниці білка в кукурудзяному глютені дозволяє економити при складанні рецептур комбікормів. Крім того, що цей продукт є високобілковою рослинною сировиною, він також є хорошим джерелом каротиноїдів.
  • При високій вартості на зерно пшениці цікавою ставає часткова заміна зерном:
    • трітекале (гібрид пшениці і жита) — культура більш зимостійка і менш вимоглива до родючості грунту
    • жито — не поступається пшениці за вмістом сирого протеїну
    • сорго — саме посухостійка рослина серед кормових культур. Містить всі незамінні амінокислоти, макро- і мікроелементи, а також вітаміни групи В і E.
  • При дефіциті і дорожнечі білкових компонентів, здешевити раціон допоможуть горох, ріпаковий шрот та кормові дріжджі. Також можливе використання м’ясо-кісткового та кісткового борошна (але тільки хорошої якості). Найчастіше мука використовуються підприємствами з вирощування бройлерів (як переробка вторинної сировини).
  • Залежно від ситуації на ринку, можливе використання амінокислот різних форм.
  • І відповідно, грамотне застосування ензимів в програмі годування також дає потенціал для економії.

І на закінчення, хотілося б додати, що технологічне оснащення також дуже важливо:

• гарне програмне забезпечення, дозволяє робити розрахунки рецептів, враховує показники максимально наближені до реальності, а не усереднені, що також допомагає економити.
  • сучасна лабораторія, проводить ретельний лабораторний контроль сировинних компонентів, що входять до складу комбікорму, на утримання задекларованих у супроводжуючих сертифікатах якості показниках і з урахуванням цих даних своєчасно вносяться зміни у програмне забезпечення.

ТОВ «Інбел»
Комерційний директор