Семінар АСУ: Як заробляти більше, використовуючи бюджетування і управлінський аудит?

Сучасні бізнесмени інвестують у щось свої кошти тільки тоді, коли це має сенс із точки зору економічної доцільності. Відтак, про принципи вимірювання прибутковості (як грамотно, коректно, просто і максимально швидко побачити економічну сторону діяльності) йшлося на семінарі, організованому Асоціацією свинарів України. Подія відбулася 2 грудня на базі ПП «Сігма» (с. Степове, Дніпропетровська обл.).

Основна увага семінару припала на питання бюджетування та управлінського обліку у свинарстві. Зокрема, Олег Головко, фінансовий директор ПП «Сігма» порівняв структуру управління фінансами із будинком. Він переконаний — якщо господарство ставить перед собою ціль отримувати максимальний фінансовий результат, тоді без ефективного управління усіма бізнес-процесами на господарстві не обійтися!

Особливу роль у вивченні теми лектор приділив фінансово-економічному моделюванню адже саме воно, за умови правильної побудови, стає базою для бюджетування та інструментом підтримки прийняття поточних управлінських рішень.

Під час семінару експерт також ґрунтовно розповів про основні принципи бюджетування та продемонстрував приклади їх реалізації. Поділився досвідом організації обліку.

Насамкінець семінару учасники обговорили варіанти автоматизації управлінського обліку. У результаті з’ясували, що на ринку пропонують безліч програм, що дозволяють виконувати ті чи інші функції, але, на жаль, панацеї для вирішення усіх задач досі не існує.

Відгуки учасників

Микола Бігдан, ВАТ «Племсервіс»

«Не знаю, як кому, нам семінар сподобався. Інформація була цікавою та актуальною. Одразу з’явилося бажання використати поради на практиці, думаю і колеги теж підтримають. Ще один плюс — можливість взяти потрібні дані у експертів».

Геннадій Юдін, СТОВ «Добробут-Агро»

«Я завжди говорив, що семінари АСУ корисні. Цей не став виключенням. Нас давно цікавило саме бюджетування в агробізнесі, і зокрема свинарстві. Відтак, ми отримали відповіді на всі запитання, що нас турбували. Єдине побажання — щоб семінари були більше орієнтовані на кількість поголів’я свиногосподарств, оскільки від нього залежить об’єм документообігу. А в цілому, все пройшло добре. Такі семінари треба і надалі проводити, і чим більше, тим краще».

Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 28 господарств, маточне поголів’я яких становить 30% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Нагадаємо, що у квітні 2013-го АСУ виграла грант від проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні», який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), одним із завдань якого є «Створення постійно діючих робочих груп при МінАПП із перегляду існуючих нормативно-правових актів, що контролюють галузь свинарства в Україні». Термін дії гранту: 20 місяців (від 23.07.2013 до 23.03.2015).