Робоча група АСУ впевнено крокує до реалізації поставлених цілей

26-го березня відбулося чергове засідання Робочої групи з розвитку та регуляції галузі свинарства. Участь у ньому взяли представники Асоціації свинарів України, юристи, виробники, а також Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка та його заступник Андрій Дикун.

У вступному слові міністр зазначив: «Свинарство для України стратегічно важливе. Незважаючи на складну ситуацію в країні, стан галузі не тільки не погіршився, вона продовжує розвиватися. Приємно відзначити, що скоротився імпорт свинини. Тобто маємо досить позитивні показники, на які жодним чином не вплине ускладнення торгових відношень із РФ», — відмітив Ігор Швайка.

Президент Асоціації свинарів Артур Лоза додав: «Асоціація зараз активно працює над нарощуванням поголів’я свиней. Політична ситуація, яка складається з Росією, на галузь суттєво не вплине, так само не стане бар’єром підписання угоди про зону вільної торгівлі».

Під час засідання запропонували зміни до статті 23 Кодексу України про надра, щоб свиноферми могли робити свердловини без дозволу на користування надрами. Пропозиції внесено до законопроекту, який 9-го квітня зареєстрували у Верховній Раді. Також прийняли рішення добитися права для недержавних ветеринарних лікарів здійснювати клінічний огляд свиней та видавати ветеринарні довідки й свідоцтва. Крім того, скасувати додаткову оплату за огляд тварин під час карантину.

Не оминули і земельних питань: розглянули можливість отримувати права на ділянки під свиноферми без обов’язкових торгів, а також повернути повноваження розпоряджатися сільськогосподарськими земельними ділянками місцевим державним адміністраціям (від Держземагентства).

Члени робочої обговорили законопроект «Про корми» та склали список зауважень до нього, щоб зробити вимоги прозорішими і не допустити свавілля з боку контролюючих органів.

Ще одне питання на порядку денному — підвищення «зеленого» тарифу для сільськогосподарських підприємств, які виробляють електроенергію з відходів сільськогосподарської продукції.

Учасники домовились, що найближчим часом Асоціація надасть міністерству нову «порцію» пропозицій щодо законодавчих ініціатив для розвитку галузі.

Нагадаємо, що у квітні 2013-го АСУ виграла грант від проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні», який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) одним із завдань якого є «Створення постійно діючих робочих груп при МінАП із перегляду існуючих нормативно-правових актів, що контролюють галузь свинарства в Україні». Термін дії гранту: 20 місяців (від 23.07.2013 до 23.03.2015).