Дослідження стійкості до E.coli у свиней, обумовленої генетичними факторами

Hypor сприяє дослідженням щодо резистентності свиней до певних хвороб. Одним з останніх дослідницьких проектів стало виявлення того, як може вплинути селекція на резистентність свиней до однієї з найважчих форм бактеріальної інфекції — ентеротоксигенної Escherichia coli.

Конрад Брокман (Konrad Broekman),

старший генетик компанії Hypor

Escherichia coli (E.coli)

Escherichia coli (E.coli) є бактерією, яку можна знайти у навколишньому середовищі, у їжі та кишківнику людей та тварин. В той час як багато штамів є безпечними, деякі штами E.coli є патогенними та викликають тяжкі захворювання та діарею, також можуть викликати захворювання поза травним трактом.

Важка форма захворювання

Найбільш небезпечною є ентеротоксигенна E. coli (ETEC), яка викликає водянисту діарею, дегідратацію, виснаження та смерть. Вона є основною причиною захворювань новонароджених та щойно відлучених поросят та передається через забруднену воду та їжу, або за допомогою контакту з тваринами чи людьми. Це може мати величезний вплив на результати продуктивності свиней та виробників свинини — до 25% падежу поросят, зменшення темпів приросту, а також збільшення витрат на медикаменти.

ETEC може викликати тяжку форму захворювання, тому що бактерії дуже добре розмножуються у тонкому відділі кишківника і продукують ентеротоксини — токсичні протеїни, які призначені саме для кишківника. На додачу, бактерії можуть самостійно приєднуватися до ворсинок кишківника, використовуючи війкі, які відрізняються залежно від штаму. Це дозволяє бактеріям утримуватися на ворсинках кишківника під час його скорочень. Штам F4 ETEC, має найбільший вплив на свиней у сучасному виробництві. Лікування зазвичай засновано на застосуванні води та електролітів для зменшення пошкоджень від діареї та антимікробних препаратів для протидії інфекції. Часто для лікування від F4 ETEC використовуються антибіотики, але їх інтенсивне використання призвело до швидкої появи мультирезистентних штамів F4 ETEC. Це посилило зацікавленість у пошуку альтернативних шляхів щодо вирішення цього питання, таких як селекція тварин з підвищеною резистентністю до E. Coli.

Селекція та відбір тварин з підвищеною резистентністю до E. coli

Разом зі спробами знайти інноваційні способи зменшити використання антибіотиків, компанія Hypor підтримує дослідження щодо можливості селекції свиней з генетичною резистентністю до F4 ETEC1,2, яке проводить відділ вірусології, паразитології та імунології та відділ годівлі, генетики и етології тварин факультету ветеринарної медицини Гентського університету у Бельгії.

Попереднє дослідження показало, що не у всіх поросят бактерії F4 ETEC можуть прикріплюватися до ворсинок тонкого відділу кишківника. У поросят чутливих до збудника F4 ETEC бактерія може прикріплюватися до стінки кишківника, у резистентних — не може. Було доведено, що ця різниця була обумовлена генотипом. Дослідженням також було визначено місце знаходження генетичного маркера чутливості/резистентності до F4 ETEC . Це збільшило можливості селекції тварин зі спадковою резистентністю до цього бактеріального штаму.

Ретельне дослідження

Ще не зовсім зрозуміло, чи може відбір за F4 ETEC резистентністю мати негативний вплив на генетичне покращення інших економічно важливих показників продуктивності або на резистентність до інших захворювань. Резистентність до збудника F4 ETEC не гарантує, що інші штами E. coli не викличуть захворювань у поросят, інколи навіть більш серйозних. Потрібно більше досліджень з цього питання, щоб бути впевненими, що в селекційний індекс Hypor включені тільки ті маркери, які забезпечують збалансовану селекцію

Використана література:

1. Towards Selection on F4 Enterotoxigenic Escherichia coli Resistance in Pigs for Prevention of Neonatal and Post-Weaning Diarrhea. Tiphanie Goetstouwers. Promoter: Prof. Dr. L.J. Peelman
    Co-promoter: Prof. Dr. E. Cox. Department of Nutrition, Genetics and Ethology, Faculty of Veterinary Medicine
    Ghent University, Ghent, Belgium.
  2. The Complexity of Small Intestinal F4 Escherichia coli Receptors in Pigs and their role in Immunization. Ut Nguyen Van. Promoters: Prof. Dr. E. Cox — Prof. Dr. L.J. Peelman. Laboratory of Immunology, Department of Virology, Parasitology and Immunology, Faculty of Veterinary Medicine, Ghent University, Ghent, Belgium.

Офіційний представник генетики Hypor в Україні — ТОВ «Серволюкс-Генетик».

Це єдина в Україні ферма-нуклеус зі світовим рівнем селекційної та племінної роботи.

Виробники свинини мають змогу придбати на ринку України високоякісних племінних тварин найбільш прибуткової генетики світу з найвищим статусом здоров’я, а саме:

• чистопорідних кнурців та свинок породи Велика біла та Ландрас;
  • промислову гібридну свинку Hypor Libra F1;
  • термінальних чистопорідних кнурів Hypor Maxter (самий швидкоростучий П´єтрен у світі);
  • спермопродукцію від термінальних чистопорідних кнурів Hypor Maxter.

Також спеціалісти компанії надають професійний технічний супровід щодо утримання та покращення ефективності виробництва свинини.

Сергій Сапожнік, начальник відділу збуту ТОВ «Серволюкс-Генетик»
Тел.: 050 018 765, 097 915 20 40
E-mail0500187565@rambler.ru
Сайтwww.hypor.ua