Чи впливає споживання води на продуктивність свиноматки?

Компанія Hypor одна з перших розпочала дослідження споживання води поросними свиноматками. Наразі доступно мало інформації щодо взаємозв’язку між споживанням води і продуктивністю поросних свиноматок. Спеціалісти Hypor сподіваються пролити світло на це питання за допомогою аналізу даних, отриманих на власних фермах.

Абе Хьюїсман (Abe Huisman), директор відділу досліджень та розвитку компанії Hypor

Споживання води

Вода відіграє важливу роль у продуктивності свиней, зокрема у рості, поросності, лактації, терморегуляції. Вона навіть впливає на поведінку. Споживання води свинями залежить від факторів навколишнього середовища: доступність води, температура навколишнього середовища, раціон та наявність факторів стресу. Кількість спожитої води також залежить і від самої тварини: від віку, кількості опоросів або фізіологічного стану.

«Очікується, що у майбутньому перед нами досить гостро постане питання вартості та наявності природних ресурсів. Саме тому вода як природній ресурс стає важливим предметом для дослідження», — пояснює Абе Хьюїсман, директор відділу досліджень та розвитку компанії Hypor. «Компанія Hypor намагається дізнатися якомога більше про вплив води на продуктивність свиноматки та чи уможливлює це відбір тварин з кращою продуктивністю, які при цьому споживають менше води».

Компанія Hypor збирає та аналізує дані по низці показників у поросних свиноматок з червня цього року. Перші результати вказують на можливий взаємозв’язок між середньодобовим споживанням води та середньою вагою поросят та гнізда при народженні; між споживанням води на останній стадії поросності та середньодобовими приростами свиноматки.

«Компанія Hypor намагається знайти нові засоби покращення показників продуктивності свиней та зменшення негативного впливу виробництва свинини на навколишнє середовище», — додає пан Абе. «Цей дослідницький проект може забезпечити певний інноваційний прогрес у абсолютно новій області».

Офіційний представник генетики Hypor в Україні — ТОВ «Серволюкс-Генетик».

Це єдина в Україні ферма-нуклеус зі світовим рівнем селекційної та племінної роботи.

Виробники свинини мають змогу придбати на ринку України високоякісних племінних тварин найбільш прибуткової генетики світу з найвищим статусом здоров’я, а саме:

• чистопорідних кнурців та свинок породи Велика біла та Ландрас;
  • промислову гібридну свинку Hypor Libra F1;
  • термінальних чистопорідних кнурів Hypor Maxter (самий швидкоростучий П´єтрен у світі);
  • спермопродукцію від термінальних чистопорідних кнурів Hypor Maxter.

Також спеціалісти компанії надають професійний технічний супровід щодо утримання та покращення ефективності виробництва свинини.

Сергій Сапожнік, начальник відділу збуту ТОВ «Серволюкс-Генетик»
Тел.: 050 018 765, 097 915 20 40
E-mail0500187565@rambler.ru
Сайтwww.hypor.ua