Як знизити витрату електроенергії та природного газу?

Заощаджуйте кошти завдяки використанню навісів у боксах для опоросу Навіси з обігрівом встановлюються в боксі для опоросу і призначені для забезпечення додаткового джерела тепла д...

Заощаджуйте кошти завдяки використанню навісів у боксах для опоросу

Навіси з обігрівом встановлюються в боксі для опоросу і призначені для забезпечення додаткового джерела тепла для поросят. Такі навіси використовуються на багатьох свинофермах. Проте, наукових досліджень щодо впливу такого навісу на поведінку і продуктивність поросят та на використання енергії в приміщенні замало. Виправити таку прогалину взялися вчені із Університету Штату Мінесота (Ларі Джейкобсон та Лі Джонстон).

Клімат в Мінесоті дуже схожий до України — спекотне літо та прохолодна зима з різкими перепадами температур вдень та вночі. Тому такий досвід пригодиться і виробникам свинини в Україні.

Вчені вирішили провести експеримент, використовуючи два ідентичні приміщення з 16 боксами для опоросу в кожному. В одному приміщені всі бокси були обладнані традиційними лампами для обігріву на 250 Вт, вмонтованими над над звичайними гумовими килимками для поросят (без використання навісу, рис.1). У цьому приміщені підтримувалася температура 24°С для імітації умов, типових для ферм у Мінесоті. В іншому приміщенні були встановлені навіси над кожною зоною відпочинку поросят (рис. 2). Кожен навіс накривав 46×91см площі. Деякі навіси були обладнані лампами для обігріву на 100Вт (плюс використовувалися звичайні гумові килимки для поросят), а деякі навіси були без ламп, проте під ними знаходилися електричні килимки для обігріву. В цьому приміщені підтримувалася температура 18°С. Енергоспоживання і температура повітря в обох приміщеннях для опоросу з поросятами і продуктивними свиноматками досліджувались протягом одного року.

Рис. 1. Зона обігріву поросят без навісу

Рис. 2. Зона обігріву поросят з навісом

Результати досліджень

Дослідження в цілому охоплювали сім груп поросят і свиноматок, починаючи з групи опоросу пізньою весною, продовжувалися протягом року і закінчилися групою опоросу ранньою весною. В середньому, під час холодних погодних умов, в приміщені з навісами в боксах було на п’ять градусів прохолодніше, ніж у приміщенні з боксами без навісів. Навіть за цієї меншої температури, загальний коефіцієнт використання електричної енергії і природного газу для боксів опоросу з навісами був набагато меншим, ніж у контрольному приміщенні без навісів протягом усього періоду дослідження.

Порівняльна таблиця використання електроенергії та природного газу

Параметри

Бокси для опоросу з навісами

Бокси для опоросу без навісів

Використання електроенергії

7265 кВт

12800 кВт

Використання природного газу

37000 м3

68000 м3

По закінченню експерименту виявилося, що в приміщені з навісами в боксах було використано на 43% менше електроенергії і на 46% менше природного газу (на 45% менше загальної енергії) в порівнянні з контрольними боксами без навісів. Велика частина цієї економії відбулася протягом останніх чотирьох груп опоросу, які були в приміщеннях в періоди холодних зовнішніх температур (з пізньої осені до ранньої весни).

Вплив експерименту на продуктивність свиноматок

(Продуктивність тварин потрібно розділити на продуктивність поросят і свиноматок)

Основна перевага навісів щодо продуктивності свиноматок була виявлена в збільшенні споживання корму свиноматками в період лактації. Свиноматки в приміщенні з навісами їли на 0,4 кг більше корму в день, ніж свиноматки в боксах без навісів. Швидше за все, фактором впливу була прохолодніша температура в приміщенні. Результатом «покращення апетиту» стали більша маси і товщина шпику в кінці лактації у свиноматок, розміщених в боксах з навісами, в порівнянні з свиноматками в боксах без навісів. Проте, не дивлячись на те, що свиноматки в боксах з навiсами були в кращому стані в кінці лактації, відмінності між свиноматками в дослідній і контрольній групах в період між відлученням до «охоти» не спостерігалося.

Висновки

Використання навісів чітко показує значне скорочення використання енергії в зонах опоросу. Незалежно від того, який вид обігріву поросят ви використовуєте (килимки для обігріву або лампи) — навіси необхідні для забезпечення теплових умов для поросят, особливо протягом перших двох-чотирьох днів після народження, і для компенсації зниження температури в приміщенні. Таким чином може підтримуватися і підвищуватися високий рівень відлучення живих поросят. Також, так як свиноматки будуть збільшувати споживання корму в період лактації, це позитивно впливає на здоров’я і прирости підсисних поросят.

Основні рекомендації щодо застосування навісів:

• забезпечити площу під навісом не менше 0,05 м2 у розрахунку на 1 порося;
  • використовувати навіси, які виготовленні з міцних матеріалів, які легко миються;
  • забезпечити в боксах з навісами температуру 29,5°С протягом перших двох або трьох днів після народження поросят;
  • після кількохкритичних перших днів поступово зменшувати додаткове тепло під навісами для того щоб повністю відмовитися від використання ламп обігріву при досягненні поросятами віку 1-2 тижні.

Досвід, отриманий у результаті цього дослідження у США, може бути дуже корисним і для України. Оскільки в умовах постійного зростання цін на енергоресурси, використання навісів у боксах для опоросів дозволить вітчизняним фермерам значно знизити витрати на обігрів приміщень, незалежно від виду енергоресурсів, які для цього використовуються (тверде паливо, природний газ, тощо). Досвід використання навісів ілюструє, що їх використання допомагає економити завдяки оптимальному використанню тепла від джерела обігріву, незалежно від того чи це лампа, чи килимок.

Hog Slat Inc. — американська компанія, що надає повний спектр продукції та послуг, як для невеликих фермерських господарств, так і для великих свинарських комплексів по всьому світу. Історія фірми почалася у 1969 році.

Серед основних напрямків діяльності Hog Slat Inc.:

• виробництво та продаж обладнання для свинарських комплексів і птахоферм, технічна підтримка, обслуговування та ремонт;
  • вирощування свиней на власному дослідницькому свинокомплексі;
  • будівництво сучасних контрольованих свинарників і пташників закритого типу «під ключ».

Представництва компанії розташовані в США, Південній і Центральній Америці, Європі та Азії. З 2011-го офіси Hog Slat Inc. відкриті і в Україні та Росії.

Крім роздрібних центрів з доступним складом запчастин компанія володіє власним металургійним виробництвом, що забезпечує її клієнтам вигідні ціни на металеве обладнання.

Hog Slat Inc. має досвід обслуговування, як великих свинарських комплексів Америки, так і невеликих приватних фермерських господарств Європи.

Контактна інформація
«HOG SLAT Україна»